Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jednání ohledně katalogu prací

Informace z jednání ohledně katalogu a o podepsání 1. změny PKS pro rok 2022. 

article preview

 

Vážené kolegyně a kolegové, hlavně u posunu

 

chtěl bych vás informovat o tom, že proběhlo jednaní ke katalogu prací, kde debata v některých chvílích byla velice bouřlivá. Úpravou charakteristiky prací se mohou někteří z posunovačů dostat do vyššího tarifního stupně (TS), a to například v obvodu Praha-Jih. Zpřesnila se i charakteristika prací u vedoucích posunu a vozmistra kolejových vozidel. Navýšení o jeden TS dojde u dispečerů i komandujících. Všechny změny v katalogu prací budou s účinností od 1. 7. 2022. Bohužel minulé vedení s bývalou ředitelkou Ing. Horákovou špatně zatřídilo 27 vedoucích posunu OŘOD Východ, kteří teď půjdou o jeden tarifní stupeň níž. OSŽ na jednaní zaměstnavatele upozornilo, že tato změna vnese do profese vedoucí posunu ještě větší neklid, než je tomu nyní a může dojít k dalšímu prohloubení nedostatku zaměstnanců. Zaměstnavatel chce, zaměstnancům vysvětlit, proč k tomu došlo.

 

Věřte tomu, nebyla to vůbec jednoduchá práce, musel jsem opět přepsat charakteristiky a popisy prací u mnoha funkcí (jednání nad dalšími funkcemi budou pokračovat dál - postupně se zreviduje celý katalog prací), obhájit ho na ústředí OSŽ,  měnilo se mi představenstvo firmy, nebylo vlastně s kým dva měsíce jednat a ještě dostat ke stolu i dalších deset odborových centrál, které problémy na ONJ vůbec nezajímaly, naopak se snažili toto bojkotovat.

 

Zároveň došlo k podpisu 1. změny PKS 2022 v příloze 4 a 7, na kterém byla učiněna shoda. Od 1. 7. 2022 dojde k navýšení hodnoty stravenek ze 110 na 120 Kč (při zachování poměru: 50 % hradí zaměstnavatel, 50 % zaměstnanec), odborové centrály se dohodly i na navýšení stravného u směny překračující 12 hodin: ze 40 na 44 Kč, čímž došlo k navýšení u bodu 1 a) na nejvyšší možnou mez dle Vyhlášky č. 511 MPSV. V příloze 7 PKS dojde z důvodu snížení státní slevy na 50 % ke změně výpočtu koeficientu státního tarifu z 1,32 na 1,20.

 

Ještě v nejbližší době nás čeká neméně bouřlivé jednání nad nárůstem tarifu podle inflační doložky PKS 2022. O průběhu a výsledku vás budu informovat.

 

Děkuji všem za trpělivost a podporu

 

S pozdravem

 

Petr Dvořák

 
 




Facebook

Mail list


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 314067
Měsíc: 3326
Den: 129