Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pojištění odpovědnosti - aktuální sdělení

Pojištění odpovědnosti zaměstnance za škodu způsobenou v souvislosti s výkonem povolání zaměstnavateli“ (dále rovněž „pojištění odpovědnosti“) k Vašemu využití.

Informace jak postupovat při vzniku MU

article preview

 

Ústředí OSŽ vydala  aktuální informace k problematice pojištění, které najdete v příloze.

 

V naší ZO bylo zjištěno, že spousta z Vás je silně podpojištěná, tedy to, že pojistka, kterou máte Vám nepokryje ŠU (škodní událost) při MU (mimořádnou událost). A museli byste rozdíl doplatit ze svého. A to i v řádech statisíců korun. Prosím zkontrolujte a přepočítejte dle přiložené tabulky.

 

Kdo chce navýšit pojistnou částku, kontaktujte prosím pana Petr Dvořáka (725 082 202).

 

Pokud, nikomu to nepřejeme, se Vám stane MU (Vaší vinou, nebo jen jste účastník) držte se těchto základních pravidel:

1) Hned se spojte s odbory u kterých jste členy (Petr Dvořák 725082202- i třeba formou SMS).

 

P R O Č L E N Y O S Ž 

 

Jak postupovat při mimořádné události v dopravě 

V souvislosti s výkonem práce, zejména v železniční dopravě, můţe dojít k mimořádným událostem (dále jen MU), ve kterých je zaměstnanec bezradný a kdy se můţe následně z nevědomosti a neznalosti dopustit některých chybných kroků. Za účelem ochrany práva a oprávněných zájmů členů OSŽ v souvislostech s těmito MU doporučujeme mít na paměti:  

 

V případě Vaší účasti na závaţné MU v železniční dopravě neprodleně využijte tzv. krizovou linku OSŽ, jejíţ telefonní číslo je: 6 0 2 2 6 2 5 4 4

 

 Zde se Vám vždy dostane prvotních základních rad jak postupovat.  

 

V případě jakékoliv MU není nikdo povinen vypovídat o předmětné skutečnosti ihned na místě, nebo po bezprostředním skončení směny, pokud se subjektivně necítí být takové výpovědi schopen.  

Po vzniku MU se můţe kdokoliv, kdo je bezprostředně zainteresován na MU, nechat vystřídat ve směně.  Je nutné mít na zřeteli, ţe zejména při MU, úrazu apod. dojde vždy k šoku, což je celková reakce organismu. V tomto stavu by měli být nápomocni spolupracovníci, nebo další účastníci a dotčeného zaměstnance dopravit co nejrychleji k lékaři. Za tohoto stavu by měl tento zaměstnanec vypovídat nejdříve až po odeznění šoku, který můţe trvat až několik dní. Jinak můţe dojít ke zkreslení událostí.  

V každém případě jste povinni se po MU podrobit kontrole, zda nejste pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky.  

Před tím, než učiníte výpovědi, doporučujeme ve Vašem vlastním zájmu, vždy se poradit se smluvním advokátem OSŽ.  

Vždy musí být zřejmé, o jakou výpověď se jedná. U každé z nich máte právo být zastoupen advokátem. Všechny výpovědi lze aktuálně odmítnout s ohledem na zdravotní stav a posunout je na dobu, kdy budete schopni náležitě vnímat všechny souvislosti.  Za odepření výpovědi nemůţete být postiženi! Nemusíte ani uvádět, proč se obávat, že byste si přivodili trestní stíhání. Vždy musíte být poučeni, jak a co vypovídáte. 

Pokud již bylo doručeno usnesení o zahájení trestného stíhání, jste v pozici obviněného a nemusí se  vypovídat vůbec, popř. můžete vypovídat, jak uznáte za vhodné, svou výpovědí však nesmíte nikoho křivě obvinit. Nejpozději v této fázi je nutné být vždy zastoupen advokátem.  

Vždy věnujte zvýšenou pozornost otázkám, na které máte odpovídat. Máte právo si své odpovědi rozmyslet a za zákonem stanovených podmínek je konzultovat se svým advokátem.  Vždy máte právo si svou výpověď přečíst. Pokud její obsah nesouhlasí s tím, co jste uvedli, máte právo na opravu textu a jeho doplnění. Bez takové opravy nikdy neúplnou nebo chybnou výpověď nepodepisujte! 

Zejména bez konzultace s advokátem nepodepisujte dohody o změně pracovní smlouvy a dohody o uznání závazku k náhradě škody! Takovým podpisem předem uznáváte svou vinu!  Z výpovědi před zaměstnavatelem máte vždy právo žádat kopii této výpovědi. Při výpovědi před orgány činnými v trestním řízení má toto právo Váš advokát

 

 

5) Opět je třeba uzavřít novou pojistku co nejdřív (pokud si myslíte, že jste ji zavinil) - původní pojistka vznikem MU končí.

 

4) V případě, že jste viník a budete čerpat ŠU, je třeba si pohlídat tříletou lhůtu, aby byla ŠU u pojišťovny zaregistrována - hrozí promlčení. Stačí dodat část dokumentů a zbylé doplňovat.

 

Pojištění odpovědnosti - nezbytné dokumenty při likvidaci ŠU

 

• kopie pracovní smlouvy (dohoda o pracovní činnosti, dohoda o provedení práce) zaměstnance, popř. dodatek/y k pracovní smlouvě, 

• kopii „Přihlášky k pojistné smlouvě“, ze které bude zřejmé, že zaměstnanec byl v době ŠU pojištěn, (vydává ZO OSŽ/FS)

• požadavek zaměstnavatele na náhradu škody s přesným uvedením data vzniku a důvodu zavinění zaměstnancem a výše požadované skutečné náhrady bez DPH, 

• vyjádření pojištěného ke způsobené škodě (popis, příčina, výše) a doporučuje se řádně vyplněné hlášení s podrobným popisem škody, se stanoviskem odborové organizace, včetně podpisu předsedy odborové organizace a razítka odborové organizace, 

• průměrná měsíční mzda v rozhodném období, 

• prohlášení zaměstnance, že nebude škodu uplatňovat z jiného pojištění, 

• doklady k vyčíslení škody (specifikaci) a výši vzniklé škody, 

• zakázkový list, doklady k opravám s rozpisem práce a materiálu (zaměstnavatel), 

• nabývací doklady k poškozeným věcem (zaměstnavatel), 

• bankovní spojení na zaměstnavatele, 

• zápis škodní komise (zaměstnavatele), 

• předpis náhrady škody (zaměstnavatele), 

• fotodokumentaci škody. 

 

➢ u poškozeného motorového vozidla (referentské vozidlo) dále doložit: 

• kopie velkého technického průkazu, 

• kopie řidičského průkazu, 

• počet najetých km v době před vznikem škodní události, 

• příkaz k jízdě a fotokopie knihy jízd ze dne škodní události, 

• doklad o proškolení řidičů (zaměstnavatel), 

• kopie protokolu Policie ČR, která dopravní nehodu šetřila a jednací číslo, 

• kopii dopisu pojišťovny, pokud byla škoda hrazena z havarijního pojištění motorového vozidla. 

 

➢ u drážního vozidla dále doložit: 

• „Vyhodnocení příčin a okolností vzniku mimořádné události (dále jen MU),“ vydanou zaměstnavatelem nebo „Zprávu o výsledcích šetření příčin a okolností vzniku MU,“ vydanou Drážní inspekcí ČR

 

Případné chybějící podklady pro pojišťovnu dodá CIS 

 

Rejmanová Gabriela - Rejmanova@dkv.cd.cz, tel: +420 724 706 109

Lucie Saifrtová - Saifrtova@cis.cd.cz, tel: +420 607 200 407

 

Informace: 2205-Pojištění_odpovědnosti-ZO_OSŽ-24.5.2022.pdf

 
 
 




Facebook

Mail list


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 3
Celkem: 313884
Měsíc: 3260
Den: 108